Açık Belge Biçimi (ODF), uluslararası bir standartlar ailesidir ve ISO/IEC JTC1 SC34 tarafından ilk olarak 2005 yılında kabul edilmiştir.
Uygulamalarınız üzerinden ODF belgelerini okumak ve yazmak oldukça kolaydır. Örneğin, özgürce kullanabileceğiniz şu kod örneklerini inceleyebilirsiniz: bir belgedeki tüm metni almak, bir belgedeki görünümü başka bir belgeye uygulamak, basit bir hesap tablosu üretmek, içinde resimler bulunan bir klasörden sunum oluşturmak, bir belgedeki resimleri kullanarak sunum oluşturmak.
Ayrıca bir tablonun satırları ile sütunlarını yer değiştirtmek, büyük bir tablodaki bir alt tabloyu ayıklayıp çıkarmak, bir belgedeki tüm bağlantıları dipnota dönüştürmek, bir belgedeki tüm internet adresi bağlantılarını kaldırmak, resimleri topluca değiştirmek (değişen bir logoyu güncellemek gibi bir sebeple) ya da görme bozukluğu olan kullanıcılar için erişilebilirliği iyileştirmek gibi daha ileri düzey işleri de yapabilirsiniz.
Ofis belgeleriyle çalışmak ve iş akışınızı iyileştirmek için sayısız yeni olasılık bulunmaktadır. Bu sayfa, Açık Belge Biçimindeki belgelerde kayıtlı bilgilere ulaşmanızı kolaylaştıran birçok yazılım kütüphanesine genel bir bakış sunmaktadır.
ODF, XML temellidir ve eğer buradaki yazılım çözümlerinden hiçbiri işinize yaramazsa, kendi çözümlerinizi kolaylıkla geliştirebilirsiniz. Kendi çözümlerinizi geliştirirken yararlanabileceğiniz, örnek kodların yer aldığı oldukça kapsamlı bir depo bulunmaktadır. Ayrıca ODF’in teknik belirtimlerine çevrimiçi ücretsiz olarak ulaşılabilmektedir. ODF belirtiminin son sürümünü okumak için tıklayın.